El amigo

El amigo är smeknamnet på den CNCfräs som jag länge velat ha och nu till sist lyckats få ihop.

wpid-img_20141013_131312.jpg

 

Historia

Då jag länge varit intresserad av form, design, funktion och även de digitala hjälpmedlen som finns för detta i form av CAD och 3D program så har jag även länge velat ha en 3Dskrivare. På gymnasiet läste jag Teknisk design och där var en rätt stor del 3Dgrafik, vilket jag sen även byggde på med en tvåårig utbildning till 3Dgrafiker på Powerhouse.

Så när priset på 3Dskrivare började sjunka runt ca 2010-11 så bestämde jag att jag äntligen kunde skaffa en och att allt jag så enkelt kunde rita i datorn nu även kunde få verklig form. Delvis pga jag har väldigt stort intresse för tekning och elektronik och delvis för att pengar inte direkt växer på träd så blev det en Reprap mendel prusa, och dessutom som ett kit.

Att bygga detta kit, lära mig mer om denna skrivare och om dess utveckling och om datorstyrda maskiner gav synnerligen mersmak, min skrivare, och nästan alla andra vad jag vet av, läser nämnligen gkod. Denna kod har länge varit standard i industrin och består av koder så som G01 X10 Y 20, flytta till 10 mm i x och 20 mm i y.

Då man med ett reprapkit i princip måste förstå hur allt fungerar och då jag lär mig väldigt bra av att läsa om saker började jag sen att fundera på en fräs… Alltså det är grymt att ha en 3Dskrivare, men de är rätt små och särskilt min då ramen av nån anledning är mindre än den ska vara. Misstänker att webshoppen jag köpte den från helt enkelt har kapat den lite för liten.

Det mindre formatet begränsar i stor del vad man kan skapa och därför ville jag ha en större maskin. Nu kanske du tänker, varför inte en större 3Dskrivare? Dels för att plasten till den är relativt dyr, ca 300 kr kilot, men framför allt pga det logaritmiska förhållandet mellan skala och volym. För att förklara, om du förstorar ett objekt till 200% blir alla tre dimmensioner dubbelt så långa, och volymen blir därför 2 * 2 * 2 = 8 ggr så stor. En pryl på 10 cm tar kanske 45 minuter att skriva ut, kostar 10 kr i plast. En pryl på 80 cm tar då 384 TIMMAR och kostar 5120 kr.

Därför funderade jag på en fräs. Men dessa är både stora och dyra. Men.. kan jag bygga en 3Dskrivare borde jag väl kunna bygga en fräs med? Den är ju faktiskt simplare, den har inget temperaturkontrollerat skrivhuvud eller uppvärmd byggplatta.

Men den måste vara mycket starkare. Och antagligen dyrare..

Därför bestämde jag mig för att börja med en liten modell, så lik skrivaren som möjligt men med en stadigare ram och en dremel som fräsmotor. Och med så många utskrivna delar som möjligt! Galet nog så gick det mycket bra och dessutom med en budget på ca 1000 kr, vilket är sjukt lite i sammanhanget. I efterhand önskar jag att jag satt större motorer på den med, men jag köpte de billigaste som fanns och en hittade jag tom i en skrivare.

Och så var El compadre född:
wpid-IMG_20140106_172705.jpg

Men oj, den funkade ju bra och kunde tom fräsa saker i 3D!

MEN:

  • ännu mindre arbetsyta än skrivaren
  • HÖGLJUDD
  • Långsam (klena motorer)
  • Överhettande motorer(för att de var klena)
  • För höga varv på fräsen i förhållande till hastigheten på maskinen

Fästena till motorerna vart så varma att de blev mjuka, vilket inte funkar för långa arbeten, så jag fick sänka effekten, vilket gjorde den ännu långsammare och klenare. Ja, ni förstår. Men den har en alldeles egen plats i mitt hjärta, den fungerar ju, och jag lyckades mot alla odds!

Med detta i bagaget kan vi gå vidare till

 

Konstruktion

För ett hemmabygge av en fräs finns det egentligen bara två möjligheter till vad du ska bygga ramen av, antingen trä eller aluminiumprofil. Och den ska helst vara så stark som möjligt så trä är ett dåligt val.

En stor del i att jag redan är klar och att allt gått så smidigt beror på denna sida: http://openbuildspartstore.com/
Nästan hela min maskin kommer därifrån. El compadre ritade jag helt i 3D innan jag byggde den med, men inte med denna, jag kollade bara runt på vilka delar de hade och plockade sen ihop dem i mitt huvud till den maskin ni ser idag.

wpid-img_20141012_175225.jpg

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s