Diy bldc driver

Nu då vi har gjort färdigt förra kursen så känns det som att jag fått mer fritid. Så vart som sugen på att se om jag kunde skapa en egen drivkrets till en borstlös motor, typ som den jag har på brädan. Dessa motorer är lite svåra att använda bara rakt av, då de typ går på trefas. Jag säger typ då de BLDCmotorer jag tänker på är gjorda för att drivas av pulser av likström i en viss ordning, till skillnad från andra AC motorer som är gjorde för sinusvåg rakt av.

Jag tycker ändå det känns mer intressant att simulera trefas så det är det jag körde på ;

IMG_20160116_174520.jpg

För detta så är ju arduino rätt smidigt, även om det är ”fusk” 😉 Nä, det är perfekt till mindre projekt. Så för att hantera de höga strömmarna så kopplade jag upp tre st halvbryggor med några mosfets, inga problem.

IMG_20160116_175526.jpg

Här är motorn jag tänkte använda, det är den första borstlösa motorn jag köpte till brädan.. kanske kan man använda den till något annat kul. Typ som en slipmaskin? den klarar ju ändå några hundra watt.

Så med lite inspiration från bland annat denna sida så började jag koda upp ett test på en arduino mega som jag hade liggande(lite overkill! kanske byter till en digispark sen).

IMG_20160116_184751.jpg

Första testet. Gick sådär, inte ens nära till att ha nog ström. Här dräper jag nästan min usb, kör jag allt från usbn vilket fick den att låta lite. Sedan körde jag den från spänningskuben med ungefär samma resultat, motorn vibrerade lite.. Vad kan vara fel? tycker att koden borde funka, då kan det väl inte vara det som är fel?
Så bestämmer att jag behöver ett bättre offer att testa på, denna motor drar för mycket ström.
Så vart hittar man då en borstlös motor i hemmet?

IMG_20160117_142939.jpgTadaa! nästan alla cd/dvdläsare verkar ha det. Vad jag vet iallafall? Så tog en från lagret, hade visst tre st liggande.

IMG_20160117_145746Såhär ser den motorn ut! När jag sedan provkörde koden på den så funkade det! Woo!

IMG_20160117_145752.jpg

Så lattjade runt med koden en hel del och fick den att bete sig riktigt bra, med styrning frammåt och bakåt och acceleration osv. Men denna motor är rätt klen så lite trist. Så med facit i hand på att koden fungerade, gick jag nu tillbaka till den ”stora” motorn(hela 42mm). Och fick även den att snurra! Just barely, den hackar ibland och drar konstant maxström från spänningskuben, dvs 3.15A. och ändå lyckas den knappt komma runt då magneterna håller emot, damn. Plus att mina mosfets är rätt kassa så de brinner rakt upp! På sista bilden kan man se att jag tom kör med dubbla nkanals mosfets i bryggan då de har en Rdson på hela 0.85Ohm(alltså deras inte motstånd när de är påslagna)! Det betyder att den mesta spänningen faller över denna trissa, ca 2,5 V. Men, jag har nyss beställt nya mosfets och sen blir det att testa igen! Måste bara hitta en lämplig spänningskälla, en som kan ge minst 10A+ :S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s