PCB och skrivmaraton

image

Etsade kretskort på skolan igår, det vart grymt bra så vart taggad på att prova fräsa ett kort.
Provade ju förut att göra kort på el compadre, vilket gick hyffsat men den var så högljudd och liten och klen så det vart inte så seriösa försök. Nu borde det ju gå som en dans? Eller?

Bestämde mig för att göra en liten hållare till kretskorten, gjorde den av mdf och fräste ett raster av skruvhål för att fästa korten(första bilden).
Fräste en platt yta att ha kortet och 8mm monteringshål så att den kan fästas ordentligt i bordet. Fräste hål rakt igenom bordet med!

image

Sen kom jag på att hålen var lite långt ifrån varann för att tex bara använda en vanlig bricka, så gjorde några egna:

image

Monterade och provade fräsa.. Gick ju skit. Trist. Två problem, trots mina försök att få den att sitta bra så buktar kortet upp i mitten. Vilket ju är kul, för det är platt ända tills man sätter fast det.
Fast det är ändå roligare än den andra saken, brist på noggrannhet hos maskinen. Spåren ska vara 0.5 mm breda, men vissa är helt borta och andra bredare!

image

Sen är mönstret spegelvänt TVÅ gånger, så det är fel det med.. Lika bra det kanske. Men från detta resultat så känns det som att det är kört, fick bättre nogrennhet på den lilla fräsen. Det verkar som att en av trapetsmuttrarna som driver axlarna är skadad, då det går att se rörelse om man drar i den.
Well iallafall så ville jag inte ge upp än ändå, så gjorde ett nytt försök med fetare banor på kortet och större avstånd mellan banorna. Och så ställde jag in den faktiska frässtorleken  0.8 mm, då jag först fuskade och körde 0.75 mm för att slippa dra om banorna igen.
Tji fick man.

image

Nästa försök! Programmet jag använde är skumt, det verkar rätt bra men koden blir inte riktigt som man kan tro då den körde samma banor om och om igen istället för att bredda dem som jag ställt in. Eller ja, bredare vart de ju men det kunde ju gått lite effektivare.
Kortet ser ju rätt bra ut nu ändå trots allt, och lärt mig några tricks.
Kollar man på padsen för komponenterna ser man tydligt att de är konstigt formade, men ändå tror jag att jag kan minska banorna lite och ändå få bra resultat. Sen blir det bara till att lista ut hur man gör dubbelsidiga kort!

Men det är inte allt för idag. Kört skrivaren nästan 10 timmar idag och den har rullat på bra alltså.

image

De två till vänster är till ett projekt i skolan och den högra är till en kompis. Rätt mastiga delar så det har nog gått lite plast idag.

image

Skönt att de är färdiga iaf, försökte skriva ut dem på skolan med deras makerbot, men den hängde sig gång på gång och vi fick aldrig delarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s