Tangentbordshylla

image

Länge velat ha en, det är så fullt på bordet vid datorn och det är faktiskt lite för högt tycker jag. Nu kändes det som att jag har möjlighet till att bygga en på ett bra sätt. Möjlighet har man väl nästan jämt men det är ju lättare att få bra resultat om man slipper såga för hand.

image

På tal om att slippa såga för hand, kapade bänkskivan till hurtsen i fräsen med. Helt onödigt, men blev ju rakt och fint. Fick ju även en chans att prova maskinen lite, körde olika djup och hastigheter för att få mer koll på hur hårt man kan köra. Typ dubbelt så fort som jag gjort hittills verkar vara rätt okej.
Så här blev det iallafall:

image

Sen fortsatte jag med sidor till tangentbordshyllan, men i plyfa(plywood). Kaxig efter testerna jag gjorde så körde jag 1,5 mm djupt i 1000mm/minut. I bänkskivan gick det bara fint med 2 mm i 2000 mm/minut så vadå? Som jämförelse och för att dra mer siffror såkan jag säga att allt jag fräst hittils varit 1mm och 500mm/min, vilket är rätt okej men större saker tar lätt nån timme då. Skivan tog typ 1,5 timme.
Men nu verkar plyfa vara lite segare än spånskiva!

image

Kolla noga nere till höger, med för stor belastning flexar ramen och trots att motorerna driver axeln som de ska, så hamnar inte bitsen där den ska vara. Därför blev det två spår och man kan se att kanten är alldeles vågig..
Bilden är dock tagen efter att jag stoppat den, bytt till 0.75 mm djup och kört vidare. Blev en rätt tydlig skavank men ja, den kommer väl inte synas så mycket? Annars får jag väl göra en ny sen.
Ämnet styvhet och flex är en rätt så stor deal för dessa maskiner, och det är i princip det man betalar för då man går upp i prisklasserna. Visst blir det kraftigare motorer och snabbare maskiner, men med en större motor måste ramen vara starkare så att den inte flexar, och vill man ha högre precision så… Får inte ramen flexa för mycket, på en del maskiner så lite som 0.001 mm. Galet. 
Nåja, då var de klara och efter lite montering sååå:

image

image

Hyllan försvinner 8 cm under bordskanten, men de superbeslag jag köpte går att dra ut 40 cm så det är nästan för mycket. Nöjd!
Sidenote, sjukt vad svettigt det var att sätta upp den! Måste varit pga att det är svårt att komma åt skruvarna och att de bråkade så spänner man varenda muskel.

Tog mig även tid att montera transformatorn till fräsmotorn Under bordet,

image

Så fick jag lite extra utrymme på bordet och så borde det bli mindre damm i den då det förhoppningsvis landar på bordet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s