Rainbow computer

image

Wow! Har äntligen fått ordning på mitt senaste blinkande lysen projekt!

Tanken var att använda en räknare och koppla in den till lampan på datorn som blinkar vid hårddiskläsning. Sen kopplas den till tre superstarka lysdioder i röd, grönt och blått, och då lampan blinkar så byter ränkaren färg.

image

Kombinerade även röd och grön för att få gult!

Lite kul projekt då nästa kurs på vi kommer läsa på programmet är digitalteknik, vilket är precis vad detta är, olika chips med enkla funktioner kombineras till att få vilka funktioner man vill. Tex en dator 😉 men den har miljoner kretsar, nu har jag bara använt tre.

image

Här kretsen som prototyp på kopplingsdäck och inkopplad mot datorn, för att se att det funkar som det ska. Har satt en tratt på lysdioderna för att slippa bli så bländad, det är första gången jag använt en så stark diod, 3 watt totalt med en watt på varje färg. Den lyser ungefär som en skrivbordslampa! På bilden syns även oscilloskopet jag kopplat in för att se hur signalen från datorn verkligen ser ut, var lite krångel innan jag förstod hur det fungerade. Står inte i manualen direkt..

image

Sen kommer kretskortsbygget! Gillar de här små korten, perfekt storlek för små projekt och man slipper kapa kortet vilket aldrig blir riktigt bra. Då man har kopplat allt på ett däck så är det bara att flytta över det till kortet eftersom.

image

Kreativt kaos på gång!

image

Färdigt kort monterat i datorn! Tog mig tid att tillverka nya kablar, en standardkontakt som passar till nätaggregatet och en för lampsignalen från datorn. Kontakten för hårdisklampan sitter nu på det nya kortet där signalen räknas och passerar sedan igenom så den fungerar precis som vanligt. Monterat kortet på en bit genomskinlig akryl och fäst stadigt i chassit med buntband och även städat upp alla kablar i datorn så att det inte ska bli skugga!

image

Så blev det! Dörren på och städat. Regnbåge så fort man gör nått, fett nöjd!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s