Ny motor

image

Motor från en laserskrivare, som ska få driva xaxeln. Undrar om jag blandat ihop begreppen här på bloggen, för att klargöra, x-axeln står för rörelse höger-vänster, z-axeln(klar) står för rörelse i höjdled samt y-axeln(klar) står för rörelse i djupled, inåt och utåt.

Denna motor är rätt annorlunda än de andra två, förutom att den är större har den även annorlunda lindning, och en stegvidd på 7,5 grader mot de andras 1,8. För att prata svenska har denna motor 48 lägen per varv mot 200 för de andra två. Detta kan man då ha olika åsikter om såklart, tex att färre steg ger sämre nogrannhet? Gängstaven som motorn driver har en lutning på 1mm / rev, dvs den flyttar xaxeln 1 mm per varv, så det skulle då ge 48 steg per mm, vilket skulle ge en nogrannhet på 0.02 mm, inte helt fel. (plus att elektroniken klarar sk microstepping, vilket kan ge upp till 16 gånger fler steg per varv..)

Nu kommer dock spel i drivlinan, glapp lite överallt och böjligheten hos materialen dra ner precisionen grymt mycket, det bästa med denna motor är faktiskt att den just har mindre steg, för mest troligt kommer den ändå klara lika många steg per sekund.. Vilket kommer göra den mer än fyra gånger snabbare än de andra!

image

Håller för övrigt på att skriva ut en ny variant på de defekta delarna så snart blir det nog montering ändå! Wohoo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s